Als Jutjats de Sabadell han començat, enmig d’una gran expectació mediàtica, les declaracions de la quarantena d’alcaldes i alcaldesses membres del comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya. Se’ls imputa un delicte contra l’administració pública per haver cobrat suposadament sobresous de l’ens supramunicipal i que durant el 2011 i 2012 puja fins els 300.000 euros. La primera jornada de declaracions s’ha allargat fins la nit. De fet, l’alcalde del Prat que estava citat a les dotze del migdia no ha pogut entrar fins a quarts de nou i en tot moment acompanyat per dirigents de la seva formació. Lluís Tejedor ha estat una hora amb la jutgessa que instrueix el cas Mercuri davant la qual ha reiterat que les retribucions percebudes eren en funció de la dedicació i la responsabilitat que ocupava a l’organisme, sempre de forma legal i amb la confiança dels serveis jurídics. Un argument que han esgrimit la totalitat dels alcaldes i alcaldesses que han passat pels jutjats de Sabadell. Ara bé, d’altres no s’han mostrat tan confiats amb els serveis jurídics i deixen entre veure que hi hagut una mala gestió per part de la direcció de la Federació de Municipis.   Un sistema de retribucions que tal com han reconegut els alcaldes i alcaldesses imputats s’ha mantingut des de 1988 i fins que es van canviar els estatuts de la Federació de Municipis fa dos anys. De la seva banda, l’expresident de la Federació de Municipis i exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha evitat fer declaracions d’aquesta manera... Un comunicat on Bustos defensa la seva innocència i de la resta d’alcaldes i alcaldesses investigats i alhora demana celeritat perquè el cas es resolgui el més aviat possible. Les declaracions de la quarantena de membres de l’executiva de la Federació de Municipis de Catalunya s’allargaran fins el proper dimarts.