Mig segle després de la reubicació dels veïns de les barraques de Montjuïc a zones de diversos municipis de l'àrea metropolitana com el barri de Sant Cosme del Prat, Camps Blancs de Sant Boi i el barri del Pomar de Badalona, s'ha fet un retrobament que ha tingut lloc a l'antic camp de softbol, al peu del Jardí Botànic. Una trobada organitzada per persones voluntàries i associacions de veïns, així com diverses empreses, antics barraquistes i el Centre d’Estudis de Montjuïc. Aquesta va ser una de les concentracions més grans de barraques que va arribar a allotjar a 30.000 persones, moltes de les quals s'han retrobat en aquesta jornada festiva passada per aigua, però on finalment la pluja no ha sigut cap impediment per complir l'objectiu recordar, el que fins a finals dels anys 60 va ser la seva casa. Des dels diferents ajuntaments de les ciutats assistents, remarquen el fenomen del "barraquisme", barris de construcció sense planificació urbanística ni serveis bàsics, com una part important de la nostra història. A més, destaquen la implicació i la lluita de les associacions de veïns per dignificar la vida de les persones d'aquests barris. Durant la celebració del 50è aniversari del trasllat de les famílies de les barraques de Montjuïc, els veïns i veïnes han gaudit d'una visita guiada al Jardí Botànic i de la projecció del documental "Será tu tierra de Llorenç Soler". També, s'ha organitzat un dinar popular amenitzat amb actuacions de ball i grups de música com "La Joia de Montjuïc" que va néixer en aquest mateix barri l’any 1928 i que commemora el seu 90è aniversari. Un lloc de retrobament per a moltes persones a qui el trasllat va distanciar i que aquest paisatge ple de records ha tornat a ajuntar. L'antiga cantera Animeta pròxima a la Casa Valero, el Noche y Día, el Serrano i tants altres punts, restaran guardats en la memòria de qui va viure al llarg de molts anys a la muntanya de Montjuïc i als seus voltants.